Μέτρα που εφαρμόζονται κατά τη λειτουργία των Ι.Ε.Κ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, αποφασίζεται η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών, τελικές εξετάσεις, κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

H άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Συστήνεται ισχυρά όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα και ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Οι εκπαιδευτές που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή Rapid Test, με δαπάνη τους, πριν την Τρίτη, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 ΚΥΑ, όπως εκάστοτε ισχύει.

Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου όπου αυτό είναι εφικτό, η χρήση αντισηπτικού και ο καλός εξαερισμός των χώρων.

Περισσότερα: Κ.Υ.Α. Δ1α/Γ.Π.οικ. 30819 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 2676Β’/31-05-2022).