Μειωμένο Εισιτήριο Μετακινήσεων για τους Καταρτιζόμενους Δημοσίων ΙΕΚ

Με την υπ’ αριθ. Z1/127000/07-10-2021 (ΦΕΚ 4715B’/2021) Κ.Υ.Α. με θέμα τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των καταρτιζόμενων των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), χορηγείται δελτίο ειδικού εισιτηρίου.

Προϋποθέσεις χορήγησης ειδικού εισιτηρίου

Δικαιούχοι είναι καταρτιζόμενοι οι οποίοι:

  • έχουν ηλικία έως 22 ετών και
  • δεν εμπίπτουν σε κάποια άλλη κατηγορία που παρέχει δικαίωμα μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο ή με πλήρη απαλλαγή, για την οποία να είναι σε ισχύ ανάλογη κοινή υπουργική απόφαση.

Έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων

  • 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει το Δ.ΙΕΚ που φοιτά ο δικαιούχος.
  • 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα του Δ.ΙΕΚ που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.
  • 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα του Δ.ΙΕΚ που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Διάρκεια και διακοπή ισχύος του μειωμένου εισιτηρίου

Το δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου ισχύει καθόλη τη χρονική διάρκεια των τεσσάρων εξαμήνων κατάρτισης και στα χρονικά διαστήματα διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης και μέχρι να αποκτήσει την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) ή την απώλεια της ιδιότητας του καταρτιζόμενου για οποιοδήποτε λόγο.

Το μειωμένο εισιτήριο παύει να ισχύει όταν ο δικαιούχος:

α) στρατευθεί και για όσο διάστημα διαρκεί η στράτευσή του ή
β) αναστείλει ή διακόψει τις σπουδές του ή
γ) συμπληρώσει το ανώτατο όριο διάρκειας της παροχής μειωμένου κομίστρου.

Καταρτιζόμενοι μεγαλύτεροι των 22 ετών

Καταρτιζόμενοι οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι των 22 ετών, με την ευγενική χορηγία του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25% επί της τιμής του κανονικού κομίστρου με την επίδειξη του δελτίου μαθητικού εισιτηρίου.